Stabilitate, siguranță și un venit sigur lunar – sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le ai atunci când te regăsești în postura de angajat. În momentele de cumpănă sau din nevoia de schimbare, probabil că măcar o dată ți-au trecut gânduri prin cap precum: “Cum ar fi să-mi dau demisia și să devin antreprenor?!” sau, pur și simplu, “Vreau să devin antreprenor să am programul meu, libertate și să muncesc pentru mine și nu pentru alții!”. Rezistă tentației de a privi cariera ta actuală ca pe un eșec sau o greșeală. În schimb, privește-o ca pe o sursă de informații – despre ceea ce nu dorești să faci pentru a-ți câștiga existența, punctele forte pe care le-ai dezvoltat în timpul slujbei tale și rețeaua de relații pe care ai construit-o.

Când ești capabil să înveți din greșelile tale fără să te bati cu ele, fiecare pas pe care îl faci este un pas către o viață în care îți place ceea ce faci.

Intrarea într-o afacere sau conducerea unei afaceri de succes implică mai mulți factori. Pe lângă finanțare, strategii de dezvoltare, management și proceduri, cel mai important ingredient în rețeta succesului unei afaceri este chiar antreprenorul. Satisfacțiile antreprenoriatului sunt multiple. Chiar dacă ai o idee de afaceri extraordinară și crezi că ești pregătit să faci pasul spre antreprenoriat, trebuie să înțelegi că acesta nu este pentru oricine. Dar, dacă crezi într-adevăr în ideea ta și în șansele sale de reușită, nu trebuie să fii descurajat de greutățile inerente oricărui început de drum și începi să-ți pregătești terenul pentru noua ta afacere și a noului tău statut de antreprenor.

În 2019, rata de eșec a startup-urilor a fost de aproximativ 90% . Cercetările concluzionează că 21,5% dintre startup-uri eșuează în primul an, 30% în al doilea an, 50% în al cincilea an și 70% în al 10-lea an. Motivul cel mai des întâlnit pentru care unele afaceri nu reușesc este lipsa de pregătire și informațiile insuficiente cu privire la mediul antreprenorial în general și la propria afacere în particular.

Cum știi ca ești pregătit pentru a fi antreprenor?

Unele dintre abilitățile necesare pentru a fi un antreprenor de succes sunt probabil fie înnăscute fie naturale. Alții pot fi adepți prin formare și educație în afaceri și management. Un master în administrarea afacerilor (MBA) este o cale comună. Dacă nu ai mai gestionat o afacere înainte, dezvoltarea raționamentului de afaceri în acest fel este valoroasă. Antreprenoriatul nu este pentru cei slabi și nu este doar pentru cei cu o „idee bună”. Este pentru cei care în mentalitatea lor nu au de ales între alte opțiuni decât să-și construiască propria afacere, din cauza pasiunii lor, a impulsului și a credinței lor că o viață fără a încerca să faci ceea ce iubești și să iubești ceea ce faci, este o viață netrăită.

Peștera în care îți este frică să intri ascunde comoara pe care o cauți. Căci, acolo unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta.

Joseph Campbell; Matei 6:21

M-aş bucura ca lucrurile să stea altfel de cum văd eu, iar minoritatea să nu fie formată din cei care fac ceea ce iubesc, ci din cei care nu iubesc ceea ce fac. Dar, dacă totuşi lucrurile stau astfel, aş îndrăzni să te întreb: Pe tine ce te împiedică să faci ceea ce iubeşti? Înainte să îţi dai răspunsul, te-aş atenţiona că, în funcţie de acesta, viaţa ta va urma un curs sau altul. Aşa că ai grijă! Nu există un răspuns universal corect, răspunsul corect este acela pe care fiecare om are curajul să şi-l ofere.

ACORDĂ-ȚI MERITUL CĂ VREI SĂ FACI CEEA CE ÎȚI PLACE

Pentru orice schimbare este nevoie de curaj și exact asta faci atunci când faci pași pentru a face ceea ce îți place. În loc să iei calea ușoară și să te mulțumești cu status quo-ul, ai luat drumul principal pentru a-ți construi o viață care te inspiră. A învăța cum să faci ceea ce îți place este un proces.

Începerea unei afaceri presupune hotărâre și seriozitate. Deși nu există o formulă magică pentru a fi un antreprenor de succes, cei care reușesc tind să fi stăpânit următorul set de abilități: comunicare bună și eficientă; a fi capabil să se vândă atât pe ei înșiși, cât și ideea sau produsul lor; concentrare puternică; dorința de a învăța și de a fi flexibil; și un plan de afaceri solid.

Dacă ai stabilit că ești pregătit pentru schimbare, iată câteva întrebări esențiale care să te ajute să intri mai mult în contact cu ceea ce te inspiră. Continua să explorezi răspunsul la aceste întrebări. Vei putea să-ți clarifici multe necunoscute pe care orice antreprenor le are la început de drum.

  • De ce doresc să încep această afacere?
  • Am experiență în domeniul în care vreu să încep afacerea?
  • Îmi va face plăcere să fac acest lucru zi de zi?
  • Am o viziune clară? 
  • Sunt suficient de motivat? 
  • Îmi place să risc?
  • Știu cum voi face bani din ideea mea de afaceri?
  • Sunt flexibil și știu să mă adaptez cu ușurință?
  • Cât de eficient sunt în luarea deciziilor?
  • Am energia necesară? 

Daca ai răspuns “da” la majoritatea întrebărilor, ar trebui să treci la următorul nivel. Astfel, înainte să începi să-ți canalizeze eforturile, timpul și finanțele în direcția începerii unei afaceri, pune pe hârtie toate întrebările care iți vin în minte cu privire la afacerea ta și încearcă să răspunzi obiectiv, fără să te lași influențat de factori externi.

Dacă nu ai experiența necesară și pentru a construi o afacere pe cont propriu, nu îți fă griji: există o mulțime de ajutor disponibil.

Cum îți poți perfecționa abordarea? Cum poți atinge obiectivul mai rapid?

Fie că este vorba de cineva pe care îl cunoști în viața reală, care a obținut un succes din afacerea sa sau de cineva pe care nu l-ai întâlnit în persoană, dar pe care îl admiri foarte mult, află cum a găsit succesul. Întrebă ce pași a făcut pentru a descoperi cum să facă ceea ce îi place și să aibă succes, apoi întrebă-te cum poți modela tu calea pe care a urmat-o cu ajustări pentru a te adapta circumstanțelor specifice. Nu e ușor să începi o afacere. Nu vorbim doar din punct de vedere financiar, ci și emoțional. Totul începe de la Mindset.

A fi capabil(ă) să faci ceea ce îți place pentru a trăi este posibil, dar este nevoie de timp. Decide astăzi să începi să lucrezi spre obiectivele tale și realizezi că există mulți pași de-a lungul drumului între locul în care începi și locul unde vrei să ajungi. 

Cel mai important, cultivă-ți obiceiuri care îți vor umple viața de bucurie pe măsură ce călătorești pe calea succesului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *